IPMA-A sertifioinnin lisäarvo Stora Ensolle
- Jori Kosonen
- 9.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 9.4.
Stora Enso - vastuullisen innovoinnin edelläkävijä
Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali- ja puuteollisuuden uusiutuvien tuotteiden johtava toimittaja sekä yksi suurimmista yksityisistä metsänomistajista. Yhtiö nopeuttaa biopohjaisen kiertotalouden siirtymistä ja tekee yhteistyötä yhteisöjen ja sidosryhmien kanssa ympäri maailman. Stora Enson toiminta perustuu periaatteelle "Toimi aina ihmisten ja planeetan hyväksi", ja sen arvot, kuten "Johda" ja "Toimi oikein", ohjaavat vastuullista liiketoimintaa ja jatkuvaa kehitystä.
IPMA-A ohjelmajohtamisen sertifikaatti johtamisosaamisen takaajana
Mika Timonen vastaa projektijohtajana Stora Enson Ligniini ja Lignode investointien ja innovaatioiden toteuttamisesta. Hän on pitkän linjan johtamisammattilainen, jolla on vankka ja monipuolinen kokemus mm. myynnin edistämisen sekä palvelu- ja projektiliiketoiminnan vetovastuusta. Hän suoritti IPMA-A tason sertifikaatin vuonna 2024. ”Standardin näkökulmasta IPMA-A ohjelmajohtamisen sertifikaatilla todennetaan, että henkilö on toiminut ohjelmanjohtajana erittäin vaativissa, organisaation strategiaan vaikuttavissa ympäristöissä ja että henkilö pystyy johtamaan erittäin vaativia strategisen tason ohjelmia”, tiivistää Jori Kosonen.
Yhteisten toimintamallien jalkautuminen ohjelman ja sertifiointiprosessin tuella
”Sertifikaatti-idea syntyi jo aiemmin, mutta tarvittiin sopiva hetki ja tarve kalenteriajan järjestymiseen aiheen edistämiseksi. Organisaation muutoksen myötä tuli ajankohtaiseksi vahvistaa projektiosaamista sekä varmistaa yhteisten toimintamallien jalkautuminen valmennusohjelman ja sertifiointiprosessin tuella. Projekti- ja ohjelmajohtamisen osaamisen virallinen vahvistus sertifikaatilla on vaativa panostus, mutta myös erinomainen ja konkreettista hyötyä tuottava henkilökohtainen motivaattori”, Mika Timonen toteaa ja lisää,” Luovien innovaattorien organisaatiossa tarvitaan myös struktuuria, jolla tulokset varmistetaan.”
Todennetut pätevyydet loivat vakuuttavuutta
Sertifiointiprosessin kumppanina toimi Talent Network, jonka toimitusjohtaja Jori Kososella on Suomessa ainoana IPMA A-tason (CECC) Certified Executive Consultant and Coach in project management ja IPMA Global Project Excellence Award assessor and judge sertifikaatit. Hänen kokemuksensa ja todennetut pätevyydet loivat vakuuttavuutta prosessin läpivientiin.
”Innovaatiojohtaminen on erilaista”, Jori Kosonen korostaa. ”Se vaatii vahvaa epävarmuuden sietokykyä sekä ymmärrystä, onko innovaatioilla liiketoimintapotentiaalia”.
Valmennusprosessi oli räätälöity omalle yritykselle sopivaksi
Mika Timonen koki, että ilman valmentajan tukea sertifiointiprosessi ja itse hakemuksen laatiminen olisi ollut haasteellisempaa. ”Ilman valmentajaa ei ensimmäisellä kerralla onnistu. Jori avasi ja selvensi hakemuksen periaatteet. Oleellista oli myös, että valmennusprosessi oli räätälöity omalle yritykselle sopivaksi ryhmävalmennuksen ja sparrausten yhdistelmällä.”
Jori Kososen kokemuksen mukaan sertifiointihakemuksen laatiminen on ollut haastavaa muissakin organisaatioissa. ”Vaikka valmennukseen osallistuvat ovat kokeneita konkareita, niin pitää kuitenkin ymmärtää mitä osaamisen todentamisella halutaan saada esille ja osata ilmaista oma kokemuksensa mm. referenssicasen avulla.”

Hyöty valmennuksesta
Valmennuksen kokonaisannin Mika Timonen kiteyttää seuraavasti: ”Sertifioinnit ovat oivallinen pohja projektiosaamisen edelleen kehittämiselle. Vaikka talossa on erittäin kokeneita projektipäälliköitä, niin valmennus pakotti miettimään aihetta eri kulmilta. Nyt tavoite on pistää hyvät kokemukset ja työkalut kiertämään, että saadaan projektijohtokyvykkyys kasvamaan ja jakoon yrityksen sisällä.”
Valmentaja, Jori Kosonen
CEO, Talent Network
Kuva Olli-Pekka Latvala