top of page
Marja Laitinen

Muutosjohtamisen peruskivet ja haasteet

Johtoryhmä ja johtamismallit muutosten edessä


Orgaaninen kasvu ei yleensä riitä viemään yrityksiä vahvalle kasvupolulle vaan sinne pyritään useimmiten yrityskauppojen kautta sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Tämän päivän usein yllättävienkin ja voimakkaiden muutosten ristiaallossa haasteita ja muutostarpeita riittää. Yrityksen johdon on kyettävä saamaan aikaan strateginen, monimuotoisten kulttuurien, toimintatapojen ja liiketoimintaa tukevien avainsovellusten harmonisointi synergiaetujen saavuttamiseksi. Mitä haasteita ja kysymyksiä voi tulla eteen?


Ovatko liiketoiminnan tavoitteet kristallin kirkkaat – seisooko koko johtoryhmä niiden takana?


Perusedellytys muutoksen läpiviemiselle on johtoryhmän yhteinen näkemys visiosta ja strategisista tavoitteista. Yrityksen perusrakenteita ravistava muutos vaatii koko tiimiltä kykyä asettua aidosti yhtenä rintamana vision taakse. Jos yksikin tiimistä hyväksyy tilanteen vain näennäisesti ja päätyy toimimaan oman agendansa mukaan, on epäonnistumisen siemenet kylvetty.


Vastaako yrityksen toiminta- ja johtamismalli tavoitteiden vaatimuksia?


Miten liiketoimintaa pitää uudessa tilanteessa ohjata? Mitkä ovat tavoiteltavat, harmonisoidut ydin- ja pääprosessit? Mitkä ovat johtoryhmän ja muiden päättäjien roolit ja vastuut? Uudistettavan johtamismallin rakentaminen on aikaa vievää ja haastavaa eikä sen merkitystä kannata aliarvioida. Jos esim. lähtötilanne liiketoiminnassa on Suomi-keskeisyys ja tavoitellaan loikkaa kansainvälisyyteen, myös liiketoimintajohdossa saattaa itselläänkin olla paljon opittavaa – koko organisaatiosta puhumattakaan.


Onko projektien johtaminen oikeissa käsissä?


Projekti on strategian toteuttamisen yksi vahva väline, joka vaatii selkeän sekä ymmärrettävän hallintamallin ja työvälineet. Menestyksellinen muutos edellyttää kuitenkin ensisijaisesti ammattimaista projektinjohtamista, joka kulminoituu johtamis- vuorovaikutus-, viestintä- ja coaching-osaamisiin. Yrityksen on uuden vision, strategian tai muun ison muutoksen sisäistämisen lisäksi kirkastettava myös projektijohtamisen ydinasiat – jos toimintamallia ei ole tai siihen ei sitouduta siitä voi muodostua yksi este onnistumiselle.


Miten nykyajan muutosnopeus vaikuttaa toimintatapojen juurruttamiseen?

Muutosten toteuttamisen vauhti kiristyy koko ajan ja ketteryysvaatimukset kasvavat. Globaalit muutosvoimat vyöryvät ja lainehtivat liiketoimintamme liepeillä jatkuvasti eikä niillä näytä olevan selvää alkua ja loppua - muutos ei ole enää vain pysyvä olotila, vaan muutoskin muuttuu koko ajan.


Olen keskustellut sekä kuunnellut useampien kokeneiden projektinjohtajan esityksiä. Yhtenä osuvana terminä muutoksessa johtaminen kuvaa hyvin nykytilannetta. Itselleni tuli tästä mieleen Kai Ruuskan (kirjassaan ”Pidä projekti hallinnassa – suunnittelu – menetelmät – vuorovaikutus”) julkaisema Leadersip-sanan käännös johdattaminen.


Me ihmiset yksilöinä yritämme parhaamme mukaan sisäistää uudenlaisen maailman muutosvaatimukset – sillä kuten mm. Timo Erämetsä kirjassaan ”Myönteinen muutos” toteaa: ”Yksilön muutos on kaiken organisaation muutoksen ydin”.

Herää kuitenkin kysymys miten nopeasti isojen kulttuurimuutosten edellyttämien asenteiden, ajattelun ja käyttäytymisen muutos on meille mahdollista? John P. Kotterin mukaan ”kulttuuri muuttuu vasta kun uusi toimintatapa tuottaa yksilöille näkyviä hyötyjä” – mikä mielestäni edelleenkin vaatii muutosjohtajilta ja -agenteilta sekä erityisesti projektipäälliköiltä pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja sitkeyttä eli muutoksessa johdattamista!


Marja Laitinen, muutosjohtamisammattilainen

Talent Network

Comments


bottom of page